W tej części będziemy polecać Państwu książki, które pomogą przetrwać trudne chwile w chorobie, będą motywować i wskazywać jak radzić sobie z trudnościami fizycznymi i psychicznymi.

Oczywiście, nie chodzi o to, by w każdej minucie życia zajmować się swoją chorobą, niemniej jednak są to lektury w których możemy znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania, historie ludzi, którzy przeszli proces leczenia z jego wzlotami i upadkami.

Dzisiaj polecamy:

1. O.Carl Simonton “ Jak żyć z rakiem i go pokonać”

Carl Simonton, był lekarzem onkologiem, a jednocześnie pionierem psychoonkologii . Jego doświadczenia otworzyły również w Polsce obszar psychoonkologii. Książka opisuje losy pacjenta powracającego do zdrowia mimo rozpoznania rzadkiego nowotworu, wobec którego medycyna konwencjonalna była bezsilna. Doktor Simonton w przystępny sposób przedstawia swój program terapeutyczny, skutecznie pomagający poważnie chorym i ich bliskim. Również sam pacjent - Reid Henson opisuje swoją drogę do zdrowia - jak praktycznie, na co dzień stosował Program Simontona, jak na przemian tracił i odzyskiwał nadzieję, jakim przeciwnościom stawiał czoła, jak ulegał zwątpieniu i odnajdywał sens swojego życia.

2. Ks.Jan Kaczkowski “ Szału nie ma , jest rak”

Książka ta jest napisana w formie wywiadu z “katocelebrytą”, jak mawiał o sobie pełen humoru ksiądz Jan, chorujący na raka. Jest to pierwsza z cyklu Jego książek o doświadczaniu choroby nowotworowej, Można przypuszczać, że jako osoba duchowna, będzie odnosił się do choroby z pokorą w duchowy sposób. Nic bardziej błędnego. Reaguje i dzieli sie tym co go spotkało w sposób uniwersalny. Jak wszyscy otwarcie mówi o swoich uczuciach, reakcji rodziców, lęku i samooszukiwaniu. Jest do bólu prawdziwy w dzieleniu się własnymi doświadczeniami. Czy łatwiej jest chorować osobie, która jest tak blisko Boga ? Czy duchowni lepiej zmagają się z chorobą niż świedcy ? Odpowiedzi znajdziecie Państwo w książce. GORĄCO POLECAMY.